Kráľ Karol XVI. Gustáv odovzdal laureátom Nobelove ceny

12.12.2011 Celý región

Štokholm 10. decembra (TASR) - Na slávnostnej ceremónii v Štokholme dnes švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv odovzdal Nobelove ceny za fyziku, chémiu, medicínu, literatúru a ekonómiu.

Súčasťou každej Nobelovej ceny je odmena desať miliónov švédskych korún (1,11 milióna eur). Ceny sa vždy odovzdávajú na výročie úmrtia zakladateľa tejto ceny, Alfreda Nobela.

Polovicu z odmeny za cenu za fyziku dostal Saul Perlmutter z USA. O druhú polovicu sa podelili Brian Schmid (Austrália/USA) a Adam Riess (USA) za \"objav zrýchľujúceho rozpínania vesmíru\" prostredníctvom pozorovania supernov.

Izraelčan Dan Šechtman získal Nobelovu cenu za chémiu \"za objav kvázikryštálov\".

Nobelovu cenu za medicínu 2011 dostala trojica imunulógov - Bruce Beutler (USA), Jules Hoffmann (narodený v Luxembursku) a Ralph Steinman (Kanada). Švédsky Karolínsky inštitút zdôraznil \"ich objav dendritickej bunky a jej úlohy v adaptačnej (získanej) imunite\". Steinman zomrel v októbri vo veku 68 rokov - iba tri dni pred oznámením o získaní ceny. Za neho ju prevzala vdova po ňom Claudia.

Švédsky básnik Tomas Tranströmer prevzal od svojho kráľa Nobelovu cenu za literatúru za mohutného aplauzu obecenstva. Osemdesiatročný poet, ktorého diela preložili do viac ako 50 jazykov, utrpel v roku 1990 porážku. Na ceremónii sedel na invalidnom vozíku, keďže je čiastočne ochrnutý.

Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu si vyslúžili Američania Thomas John Sargent a Christopher Sims za \"empirický výskum o príčinách a dopadoch v makroekonómii\".

Štokholmskú Koncertnú sieň zdobili tisícky kvetov z talianskeho San Rema, kde Nobel 10. decembra 1896 zomrel. Okolo 1300 hostí, vrátane členov kráľovskej rodiny, diplomatov, akademikov, politikov a lídrov zo sveta biznisu a umenia sa zúčastnilo banketu na štokholmskej radnici.

Nobelove ceny za mier sa odovzdávajú v nórskom Osle. Tie tohtoročné si dnes prevzali tri ženy, ktoré bojovali proti nespravodlivosti, diktatúre a sexuálnemu násiliu v Libérii a Jemene -libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová, jej krajanka Leymah Gboweeová a jemenská aktivistka za práva žien a demokraciu Tawakúl Karmánová.
 

Vyberte región

mark